Sådan fungerer en opkonvertering

Opkonverteringen er DEN SPEKULATIVE konvertering. Se her hvad opkonvertering går du på, hvorfor det kan være en god idé - og hvilke fordele og ulemper, der er ved at opkonvertere.

BOLIG


Hvad gør du: Når renten er steget tilstrækkeligt, omlægger du et fastforrentet realkreditlån til et andet med højere rente.

Hvorfor: Din obligationsrestgæld bliver mindre, og hvis renten siden falder igen, kan du opnå en gevinst ved at nedkonvertere.

ET EKSEMPEL:

 

    • Du har et 5%-lån med en obligationsrestgæld på 1.000.000 kroner, men renten er steget så meget, at kursen på obligationerne er faldet til kurs 80. Du kan altså indfri dit lån for 800.000 kroner ved at købe obligationerne tilbage.
    • Du optager et 7%-lån til at betale det gamle 5%-lån ud med. Der er omkostninger ved at indfri lånet og stifte det nye på 10.000 kroner, og du skal altså låne 810.000 kroner.
    • Da kursen på 7%-obligationerne er 97, bliver du nødt til at optage et 7%-lån med en hovedstol (obligationsrestgæld) på 835.052, for at du efter kurstab har 810.000 kroner i hånden.
    • Før betalte du 50.000 kroner om året i rente før skat, nu 58.454 kroner det første år. Til gengæld er din obligationsrestgæld mindre, og falder renten igen, kan du skære noget af ydelsen ved at nedkonvertere, måske til det oprindelige 5%-lån, men nu med væsentlig mindre restgæld.

 

FORDEL: Du kører dig i stilling til at nyde godt af fremtidige rentefald. Samtidig kan det være en fordel at reducere restgælden, hvis du for eksempel skal sælge boligen og indfri dit lån inden for de nærmeste år.

ULEMPE: Det er en spekulativ gevinst, du jagter. Forudsætningen for succes er, at der siden indtræffer et væsentligt rentefald, så du kan nedkonvertere. I første omgang påtager du dig blot omkostninger og højere ydelse.

Tags

Anbefalede artikler